EMDR 

Wanneer je een ingrijpende nare gebeurtenis hebt meegemaakt, heb je tijd nodig om dit te verwerken. Je voelt je ineens angstig, verdrietig en kwaad. Hierdoor kan het zijn dat je slecht slaapt, schrikkerig bent, sneller huilt, maar ook kun je hoofd en/of spierpijn hebben, somber zijn of totaal geen energie meer hebben. Voor iedereen verloopt deze verwerking anders, maar het is wel heel normaal dat je een of meerdere van deze klachten ervaart.  
Als je na een tijdje nog steeds last hebt van deze klachten of ze zijn verergerd en je krijgt te maken met bijvoorbeeld herbelevingen, paniekaanvallen, nachtmerries en vermijdingsgedrag, dan kan het zijn dat je een angststoornis, ptss of een fobie hebt ontwikkelt.  
EMDR is een van de meest effectieve en krachtige behandelmethodes om deze klachten op een snelle manier te verminderen of helemaal te laten verdwijnen. 

Werkwijze

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation & Reprocessing. Om de juiste methodiek toe te kunnen passen,  zal er gevraagd worden om de nare herinnering(en) te beschrijven met mogelijke beelden, gedachten en gevoelens. Nadat alles goed in kaart is gebracht, zal er met het verwerkingsproces gestart worden, door middel van oogbewegingen of toon-klikjes via de koptelefoon. Soms zal er op de knieën of handen zachte tikjes gegeven worden, uiteraard alleen met toestemming. Als het behandelplan besproken is, volgt er een korte uitleg over hoe er gewerkt wordt, de duur van de behandeling en over de werking van het brein en EMDR. 
Het intakegesprek bij EMDR is een belangrijk onderdeel van de behandeling en neemt extra tijd in beslag, omdat de levensgeschiedenis en het ziektebeeld helemaal worden uitgevraagd.  Tijdens het intakegesprek wordt er dan ook nog niet begonnen met het verwerkingsproces. 
Het intakegesprek voor de behandeling met EMDR wordt daarom wel in rekening gebracht.
Share by: